Monday, August 30, 2010

Web Uygulama Güvenliği Kontrol Listesi 2010

OWASP-TR/WGT mail listelerini takip edenler checklist projesinin varlığını ve çalışmalarını bilirler. "Community"e faydalı olması adına "birkaç iyi adam"ın çalışması ile bir web uygulama güvenliği checklist'i oluşturuldu. Checklist pdf olarak aşağıdaki bağlantıdan temin edilebilir.

Download
http://www.webguvenligi.org/docs/web_uygulama_guvenligi_kontrol_listesi_2010.pdf

* Yazının devamında webguvenligi.org'daki bildiri metni vardır..

OWASP-Türkiye olarak uzun süredir aramızda tartıştığımız ve çevremizden gelen talepler sonucu, güvenlik kontrol listelerinin yapılış bakış açısıyla bir kontrol listesi de web uygulama güvenliği alanında çıkarmaya karar verdik.

Web uygulama güvenliği kontrol listesi 2010, OWASP-Türkiye ve Web Güvenliği Topluluğu tarafından güvenli web uygulamalarında aktif olması gereken denetim adımlarını içeren bir dokümantasyon projesidir. Bu proje her yıl yenilerek aktif yaşamına devam edecektir. Web uygulama güvenliği konusunda çalışan ve ilgi duyan arkadaşların tecrübeleriyle hazırlanmış olan bu döküman, uygulama geliştiricilerden, yöneticilere kadar web uygulama güvenliğinde nelere dikkat edilmesi ve nelerin kontrol edilmesi gerekliliği hakkında özet bilgi içerecektir.

Proje çalışmasını detaylandıracak olursak. Projedeki her kontrole dört nitelik atanmıştır. Bunlar; kategoriler, sorumlular, etkiler ve seviye olarak adlandırılmıştır.

Kategoriler yardımıyla ilgili söz konusu zafiyetler sınıflandırılmış olmaktadır.

Sorumlular yardımıyla ilgili zafiyetin hangi birim veya kişiler tarafından ele alınması gerektiği konusuna açıklık getirilmeye çalışılmıştır.

Etkiler yardımıyla, ilgili zafiyetin ne tür bir etkisi olduğu blirtilmiştir.

Seviye yardımıyla zafiyetlere kritiklik değeri atanmış olup, listede bu kritiklik seviyesine göre sıralandırılmıştır.

Web uygulama güvenliği kontrol listesi 2010`un hazırlanış aşamasında katkıda bulunanlar;

Bedirhan Urgun [bedirhan.urgun(AT)gmail.com]
Bünyamin Demir [bunyamindemir(AT)gmail.com]
Onur Yılmaz [contact(AT)onuryilmaz.info]
Kubilay Onur Güngör [ko.gungor(AT)gmail.com]
A.Kadir Altan [kadiraltan(AT)hotmail.com]
Volkan Altan [volkanaltan(AT)gmail.com]
Muharrem Aydın [thsunamy(AT)gmail.com]
Canberk Bolat [canberk.bolat(AT)gmail.com]

Web uygulama güvenliği kontrol listesi 2011 için katıda bulunmak isteyenler, web güvenliği topluluğu ile iletişime geçebilir.

No comments:

Post a Comment